7 digitale markedsføringstrender som vil dominere i 2016 | Jeanette Aarvik
digitale markedsføringstrender 2016

7 digitale markedsføringstrender som vil dominere i 2016

2016 ser ut til å bli et veldig spennende år for digital markedsføring. Ny teknologi vil kunne gi enorme konkurransefortrinn for de som klarer å utnytte mulighetene. Virksomheter som har (for) lange beslutningsprosesser, og som mangler evne og/eller vilje til omstilling, går en stadig skumlere fremtid i møte. Om de vil tape terreng, avhenger jo av om det er konkurrenter som klarer å henge bedre med. Om de vil gå glipp av essensielle muligheter? Garantert.

I følge Forbes er dette de 7 trendene innen digital markedsføring som vil dominere i 2016:

1) Videoannonser

Ok, dette er vi jo godt kjent med fra bl.a. Facebook og Youtube, men i 2016 vil videoannonsering virkelig begynne å dominere. Aksepten for auto-play videoannonser er tydelig økende, og Google følger opp (etter både Bing og Yahoo) med å implementere dette på søkeresultatsidene (SERP). Dette, og det faktum at Google eier Youtube… Spennende!

2) App-eksplosjon

I slutten av oktober startet Google å indeksere apper i Safari, den nettleseren de aller fleste iOS-brukere benytter. (Har kun vært tilgjengelig for brukere av Chrome og Google-appen siden lanseringen i slutten av mai). Selv Googles søkesjef, Amit Singhal, påpeker at apper har en fundamentalt bedre måte å gjengi innhold på, fremfor på web. Apper kan gjøre alt det en vanlig webside kan, bare mye mer, og på en mer intuitiv og brukervennlig måte.

Med app-indekseringen og utviklingen av ny teknologi (se pkt. 6), er det på høy tid at virksomheter setter et nytt fokus på app-utviklingen (og at de for all del har en mer ambisiøs tilnærming enn det å lage fiffige spill etc.).  Tradisjonelle websider er ikke spådd noen brå død, men Bente Sollid Storehaug (Digital Hverdag) tipper at app-industrien vil stå for mer innovasjon enn noen gang de kommende fem årene.

3) Mobil dominans

Google startet sin «Mobilgeddon» i april ved å endre rangeringsalgoritmen, og å favorisere mobiltilpassede sider ved å gi de en høyere rangering. SEO-spaltist i Search Engine Land, Trond Lyngbø, skrev i etterkant et innlegg som satt fokus på det han spådde som den nye slagmarken: Mobilsøk. Mobilvennlig design er ikke nok, siden må også være optimalisert for mobilsøk. Siden det nå er flere som søker på Google med smarttelefon enn med desktop (og trenden vil bare øke i 2016), er det for mange virksomhetskritisk å igangsette strakstiltak.

For å øke brukervennligheten på mobil, lanserte Facebook Instant Articles tidligere i år, og Google presenterte nylig et nytt prosjekt som kalles AMP (Accelerated Mobile Pages). Prosjektnavnet gir jo en grei indikasjon på hva det handler om; det skal gå raskere å laste websider på nettleseren på mobil. Ta en titt på demofilmen under, eller prøv selv en AMP-utgave av Google.

4) Digitale assistenter

Fremveksten og forbedringen av digitale assistenter á la Siri og Google Now vil skape behov for en ny form for optimalisering, og det blir essensielt at virksomheter sørger for å gjøre sin informasjon tilgjengelig. Hittil har de digitale assistentene begrenset seg til å (noen ganger) kunne besvare enkle spørsmål, men snart vil de kunne løse mye mer komplekse oppgaver. Facebook tester nå sin nye digitale assistent, M. I motsetning til Siri, Google Now og Cortana etc. som er 100% teknologibasert, er M en hybrid som skal kunne løse oppgaver ved hjelp av både AI/teknologi og ekte mennesker.

De nye, og forbedrede, digitale assistentene skal for eksempel kunne komme med restaurantforslag, foreta booking, og legge det inn i kalenderen din. Da er det jo viktig at assistentene finner informasjon om din restaurant…

5) Virtual reality

Oculus rift
Foto: Oculus.com

Virtual reality (eller kunstig virkelighet om du vil) vil bli en del av virkeligheten i 2016, og det meldes om drøssevis av lanseringer av ulike VR-enheter de kommende årene. Oculus Rift har blitt hypet en god stund, og lanseringen er satt til Q1 2016. Oculus Rift og andre VR-enheter vil introdusere uante nye muligheter i forhold til digital markedsføring.

Det satses massivt på VR-utviklingen, og det vil utfordre markedsføringskreativiteten på på et nytt, interaktivt 360-gradersnivå. Hurra!

 

6) Internet of Things (IoT) og Wearables

internet-of-thingsSmarte Wearables-enheter slik som Apples Apple Watch er spådd til å bli allemannseie i løpet av få år, og Gartner anslår at det vil finnes 25 milliarder internettilkoblede gjenstander (IoT) i løpet av 2020. (Da er det kun snakk om gjenstander av typen internettilkoblede brusautomater, såpedispensere og søppelbøtter – mobiler og pcer medregnes ikke her.)

IoT og Wearables vil produsere enorme mengder personifiserte data, og skape en helt ny dimensjon av mulighet for kundeinnsikt og kommunikasjon. I følge Gartner ligger fremdeles utfordringen i en manglende standardisering av plattformer og applikasjoner. Men når dette blir løst…! Dette er en del av den mye omtalte «digitale meshen» som vil bidra til å viske ut grensene mellom digital og «tradisjonell» markedsføring, og som vil kreve nye, innovative løsninger.

Selv har jeg en Fitbit Charge HR, men den byttes nok ut med en Apple Watch etterhvert (avventer til runde 2).

7) Det blir enda dyrere

Konkurransen innen digital markedføring blir stadig større, og grunnleggende økonomi tilsier jo at økt etterspørsel fra stadig flere aktører også betyr økt pris. Dessverre for noen. Heldigvis for andre.

 


 

Det vil ganske sikkert være flere en disse 7 trendene som vil dukke opp det kommende året. Hva tror du om disse trendene, og om 2016? Legg gjerne igjen en kommentar:-)

 

Kilder:
Forbes: The top 7 online marketing trends that will dominate 2016
Google Developers Blog: Surfacing content from iOS apps in Google Search
Digi.no: Slik vil Google redde den mobile weben
Digital Hverdag: Apple Watch og førerløse biler revitaliserer app-industrien
Trond Lyngbø: Mobilsøk – den nye slagmarken

Business Insider UK: Siri and Google Now hold the keyes to the future
Tech Insider: AI playing video game
Oculus: Oculus
Adweek: How Oculus Rift is about to reshape the marketing creativity
Digital Marketing Magazine: Wearable Devices: The future of CRM
Gartner: Shifting Sands of Marketing: Gartner 2015-2016 Spend Survey
The Wall Street Journal: Gartner: The Internet of Things, Digital Mesh to drive innovation

2 tanker om “7 digitale markedsføringstrender som vil dominere i 2016

 1. Takk for omtalen Jeanette!
  Så hyggelig å se at du har fått fart på bloggingen.

  Siden du kjenner meg, er det antakelig ingen overraskelse for deg at jeg likte innlegget?

  Krysser fingrene for at du holder ut bloggingen over tid, og jeg finner noe spennende lesestoff neste gang jeg svinger innom også.

  • Veldig hyggelig at du likte innholdet Trond!
   Tok litt lenger tid enn planlagt å få ut et påfølgende innlegg (utsatt av en laaaangvarig forkjølelse og julestria), men har nå postet et innlegg om kundeopplevelser og motorveier:-)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: