Datadrevet markedsføring anno 2016 | Jeanette Aarvik

Datadrevet markedsføring anno 2016

D A T A.  Dette lille ordet ser vi hele tiden. I markedsføringskontekst, ofte med «big», «bruker» eller «sanntids» foran.

Big data ble den store snakkisen for et par år tilbake, og alle skulle starte å bruke big data som beslutnings- og styringsverktøy. Ikke vanlig data, nei. BIG!

Gartner definerer big data slik:

Big data is high-volume, high-velocity and/or high-variety information assets that demand cost-effective, innovative forms of information processing that enable enhanced insight, decision making, and process automation.

Antall datakilder og datamengden kan være uendelig. Det essensielle blir å avdekke og trekke ut den lille nålen i den digre høystakken. Videre må nålen analyseres for å kunne omdannes til verdifulle målgruppeprofiler og prediktiv kundeinnsikt. For dette er jo markedsførerens våte drøm. Å inneha data som gjør at man kan forutse og trigge behov og adferd. Et skritt foran, minst!

Flere aktører er på ballen, og verktøyene for å finne den berømte nålen kommer til å bli enda mer robuste, brukervennlige og tilgjengelige. Den teknologiske utviklingen vil føre til at man kan analysere på tvers av stadig flere datakilder. I sanntid så klart.

det-programmatiske-økosystemet

Ved programmatiske annonsekjøp har data (fra både annonsør og medier) blitt satt i system ved hjelp av ulike programvarer/plattformer. Dette har åpnet muligheten for kostnadseffektive bullseye-kampanjer der man kan skreddersy budskap, i rett kontekst, til rett person, på rett tidspunkt osv. Det kjøpes, måles og optimaliseres i sanntid. Dette har selvfølgelig satt en mer bevisst og strategisk håndtering av data på dagsorden.

Den teknologiske utviklingen har gjort oss alle til storprodusenter av data, og med fremveksten av alle nye IoT-enheter ser vi foreløpig kun toppen av isfjellet. Bruk av sensorer (som kan måle og tilføre sanntidsdata fra alt mulig) vil også bli mer utbredt i stadig flere sammenhenger da de kommer til å bli både mindre og billigere.

Datadrevet markedsføring krever en bevisst tilnærming, ny tenkemåte, nye verktøy og nye prosesser. Fremtidens markedsføring er utvilsomt teknologi- og datadrevet.

Get your geek on!

 

Kilder:
Entrepreneur: Data-driven marketing in 2016: bigger, faster, better
INMA: Programmatic-guiden
Forbes: 5 data-driven business trends for 2016
Gartner: IT glossary: Big data

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: