Blockchain i 2017 - fra buzz til business? | Jeanette Aarvik

Blockchain i 2017 – fra buzz til business?

«Neida, fortsatt prematurt», sier ekspertene. Blockchain er et av de store buzzordene om dagen, og ligger nesten helt på toppen i Gartners Hype cycle over teknologi som vil gjøre sitt inntog. Hype cycle’en er utviklet for å hjelpe bedrifter og organisasjoner til å skille hype fra teknologi som er kommersielt levedyktig, og blockchain-teknologien spås en mainstream adopsjon i løpet av 5-10 år. Fra buzz til business i ca. 2021 da altså.

gartners-hype-cycle-2016

Don Tapscott beskriver blockchain-teknologien som en desentralisert database for flytting av verdier og deling av data – helt trygt, og helt uten fordyrende og tids-/ressurskrevende mellomledd. Det vil tilføre en ny dimensjon i det nåværende Internet of information til å bli Internet of Value. Teknologien bruker kryptografi, og det skal være tilnærmet umulig å endre/fjerne blokker i den såkalte blokkjeden. De fleste ble kjent med blockchain-teknologien pga. Bitcoins, men teknologien vil bety så mye mer enn digital valuta. Den vil muligjøre disruptive forretningsmodeller basert på digital innovasjon, og kunne gi enorme konkurransefordeler.

Blockchain-teknologien vil desentralisere økonomien da behovet for mellomledd faller bort. Teknologien alene vil muliggjøre brukerstyrte transaksjoner – raskere, billigere og like trygge. Dette vil få enorme følger, og ikke bare for bank/finans, men alle næringer som er skapt for å tilrettelegge trygge transaksjoner mellom kjøper og selger. Vil f.eks eiendomsmeglere og bruktbilselgere bli overflødige?

En annen spennende dimensjon med teknologien er delingen og kapitaliseringen av data. Teknologien skal gi brukerne 100% kontroll over sin digitale avatar, og man skal selv kunne styre hva slags informasjon som skal deles/sendes/byttes/selges. Kapitaliseringen av data vil helt klart påvirke den datadrevne markedsføringen, og det blir spennende å se i hvor stor grad – og ikke minst hvilke muligheter det gir.

5 år går fort. Hva slags påvirkning, og hvilke muligheter vil blockchain-teknologien ha for din virksomhet og bransje?

 

 

Kilder:
Gartner: 3 trends appear in the Gartner Hype cycle for emerging technologies, 2016
Wall Street Journal: CIO Explainer: What is blockchain?
Ted: Don Tapscott: How the blockchain is changing money and businesses
Ted: Bettina Warburg: How the blockchain will radically transform the economy

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: